Sladké usmiřování?

aneb slasti a strasti usmiřování

Usmiřování...kdo by jej neměl rád? Obzvlášť, přinese-li čerstvý vzduch do vztahu. Ovšem, mnohdy není vůbec jednoduché k němu dojít! Naopak. Díky nastavení každého z partnerů se stává začarovaným kruhem.

Všimli jste si?

"Žena se potřebuje usmířit, aby se uklidnila. Muž se potřebuje uklidnit, aby se mohl usmiřovat."

A hned tu máme problém.

Jen si představte situaci:

Hádka. On práskne dveřmi, nebo se uzavře do sebe, odmítá jakoukoli další diskuzi. Oba rozzlobení, neschopni pochopit zabedněnost, slepotu, hluchotu druhého.

Přijde večer. Jdou spát.

ON: Klidně usne! Ona nevěří vlastním uším! Opravdu slyší klidné oddychování? (v některých případech i hlasité) No ano, nemýlí se! Kouká celou noc do stropu, neschopna usnout, hledajíc odpovědi na své otázky. Nyní přibyla nová: Jak si může klidně spát po hádce a nechat jí, aby se tu teď trápila sama?

Pozdě po půlnoci, či k ránu, konečně usne i ona. Probudí se, značně nevyspalá, kruhy pod očima, její vztek se znásobí pohledem na jejího drahého, který se očividně vyspal do růžova. On je nyní v mnohem lepším rozpoložení, připraven učinit krok k usmíření. Nakonec, ví velmi dobře, jak to jeho drahá potřebuje! A především, hádka je událostí minulého dne, tedy skoro zapomenuta. Zkrátka, jeho veškerý vztek, zloba jsou pryč.

Jenže zkuste se usmiřovat s rozlícenou, nevyspalou partnerkou! Teď už zase nechce ona. A to jej přirozeně pobouří. A je to tu zase. Další hádka na spadnutí, či ticho. Dlouhé ticho.  

Pro mnohé z vás myslím velmi známá situace, že?

Jak z toho ven? Mnohdy stačí pochopit, co potřebujeme my sami a co potřebuje náš partner. A tato nastavení přijmout. Je zvláštní, že muži v tomto bodě souhlasí, nemají s tím problém. Naopak do ženy jako když střelíte: "To jako já mám být zase ta, co má všechno chápat, dát mu ten klid a čekat jo?! A on zase nemusí nic!" To samozřejmě nikdo po nás ženách chtít nemůže. A co naopak rozhodně každý z nás může, je zlepšit své komunikační schopnosti. Sdělit svému protějšku stručně jasně: "Jsem teď děsně vytočený, potřebuji se dát do klidu." Ona pak ví, že za jeho chováním není neochota, nýbrž nemožnost udělat krok z usmíření. i když by velmi rád.

"Komunikace: Kde se komunikuje, sdílí, naslouchá, tam se vztah vyvíjí, posouvá, stává se naplněným, stabilním."

Zatím žádné komentáře.

Přidat komentář